SLIPSKOLAN

Utforska och lär dig mer om tekniker, underhåll samt hur du får ut maximal prestanda från dina knivar.

VARFÖR EN VASS KNIV?

En vass kniv är inte bara en lyx – det är ett utav det viktigaste verktygen i köket, här är varför:

1. Säkerhet

Tvärtemot vad många tror är en slö kniv betydligt farligare än en vass. Slöa blad kräver mer kraft för att skära, vilket ökar sannolikheten för att slinta och orsaka olyckor. En vass kniv skär däremot enkelt och exakt, vilket minskar risken för skador.

2. Precision och kontroll

Oavsett om du skär grönsaker, kött eller förbereder ingredienser, ger en vass kniv dig full kontroll. Ju renare snitt, desto bättre presentation och kvalitet på din maträtt. Professionella kockar litar på vassa knivar för konsekventa, exakta resultat – det borde du också!

3. Effektivitet i köket

En vass kniv sparar tid och ansträngning i köket och sköter uppgifter som att hacka och tärna snabbt och enkelt. Med mindre motstånd kan du glida igenom ingredienserna för en roligare matlagningsupplevelse. Vassa knivar förbättrar prestandan, förlänger livslängden och kräver mindre underhåll, vilket håller dina köksredskap i toppskick.

4. Smakupplevelse

Vassa knivar gör rena snitt som bevarar smaken hos dina ingredienser. När du skär lök, frukt, grönsaker eller örter med ett slött blad krossas cellerna. Detta leder till tårar, snabbare oxidation och smakförlust. En vass kniv ser till att dina ingredienser håller sig fräscha, smakrika och att du äntligen kan säga hejdå till tårarna när du skär lök!

HUR UNDERHÅLLS KNIVEN PÅ BÄSTA SÄTT?

Genom att följa några enkla steg kan du förhindra potentiella problem och hålla dina knivar i toppskick.

1. Regelbunden rengöring

Rengör knivarna omedelbart efter användning eller slipning med ljummet vatten.

Kombinationen av värme och salt i diskmaskinen kan försvaga knivens stålkonstruktion. För att undvika att kniven blir slö eller att det bildas korrosion, handdiska istället.

2. Korrekt förvaring

Förvara knivarna i ett skyddande hölje, knivblock eller på en magnetlist för att förhindra skador.

Se till att bladet inte vidrör andra metallverktyg eller ytor som kan göra den slö.

3. Slipning

Regelbunden slipning är nyckeln. Slipa när knivarna upplevs lika vassa.

Det hårdare japanska damaskusstålet behöver slipas mer sällan jämfört med mjukare europeiskt stål som oftast kan behöva slipas med jämnare mellanrum. 

4. Bryning vs. Slipning

Bryning/polering rätar upp eggen och bör göras varje dag/vecka beroende på användning.  Använd den keramiska sidan för att räta upp knivens egg. Slipning innebär att man tar bort material för att återskapa en ny egg. Detta bör göras mer sällan men är nödvändigt för en väldigt slö kniv.

TEKNIKER FÖR ATT SLIPA KNIVAR

Slipa knivar kan göras på olika sätt, nedan hittar du några urval bland de vanligaste teknikerna.

1. SHARPX patenterade teknologi

Uppnår professionellt resultat genom en enkel process. Säkerställer en balanserad egg, ger ett vassare blad snabbare och förbättrar skäreffektiviteten. Till skillnad från traditionella metoder slipar denna teknik båda sidor samtidigt, vilket ger optimal skärpa snabbare.

Den patenterade konstruktionen anpassar sig och säkerställer alltid korrekt vinkel. Slipar, bryner och polerar sidorna av bladet och ser till att det effektivt tar bort all råegg. De avancerade roterbara diamant- och keramikstavarna maximerar kontaktytan. Patentet säkerställer att stavarna pressas isär i samma vinkel oavsett positionen på kniven och därmed följer dess rörelse i rätt vinkel.

2. Slipstenar

Traditionella slipstenar är ofta gjorda av material som natursten, keramik eller diamant, som används för att slipa och förfina blad manuellt. De ger exakta och anpassningsbara slipresultat, vilket gör dem lämpliga för ett brett utbud av knivar och verktyg. Användare kan kontrollera slipsvinkeln och intensiteten för optimala resultat.

Denna metod kräver skicklighet och övning, är tidskrävande och sliter ner stenar med tiden. Aggressiv slipning kan ta bort för mycket material, vilket förkortar bladets livslängd. Det kan vara svårt att upprätthålla en konsekvent vinkel på båda sidor och att balansera eggen kan vara utmanande.

3. Knivskrapare

Kompakta enheter med fasta slitsar där bladet dras igenom för att slipa. De är enkla och snabba att använda, vilket gör dem till ett populärt val för nybörjare. De är också prisvärda, allmänt tillgängliga och lätta att förvara tack vare sin ofta kompakta design.

Dessa slipar saknar oftast precision och kan orsaka skador på bladen med tiden. Slipvinkeln är ofta svår att kontrollera då den blir större vid ökat tryck. Dessutom är dessa slipar begränsade i sin förmåga att polera eggen, vilket ofta lämnar den ojämn och grov med råegg kvar.

4. Rullslipar

Använder hjul för att slipa knivar när bladet passerar igenom. De är designade för bekvämlighet och erbjuder snabb och enkel användning för nybörjare. 

Rullslipar tenderar att ta bort mer material än nödvändigt, vilket kan minska livslängden på ditt blad med tiden. De har begränsad kompatibilitet för vissa bladtyper som tandade eller specialknivar och de har oftast svårt att slipa längst in på bladet. Är begränsade i sin förmåga att polera eggen, vilket ofta lämnar den ojämn och grov med råegg kvar.

6. Skärpstål/bryne

Kärt barn har många namn, används för att räta upp bladets egg utan att ta bort betydande material. De är snabba och enkla att använda för regelbundet underhåll och hjälper till att förlänga tiden mellan att behöva grundslipa kniven.

Trots sina fördelar kan dessa inte slipa upp slöa blad utan bara rikta upp eggen. Att använda dem effektivt kräver rätt teknik och det är ofta svårt att få till korrekt vinkel samt en centrerad egg.

6. Bandslip

Bandslipmaskiner använder sandpappersband på motordrivna hjul för att slipa knivar. De är snabba, effektiva och populära bland proffs, men också dyra, farliga och kräver skicklighet. 

Bandslipmaskiner avverkar stål snabbt vilket innebär att bladet måste röra sig innan det rör vid bandet för att undvika överdriven materialförlust. Friktion kan också överhetta bladet, vilket potentiellt förstör dess värmebehandling och egg.

Upplev maximal skärpa idag

Upptäck våra patenterade kniv- och sliplösningar för att höja din matlagningsupplevelse hemma eller restaurangköket.